Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Central Hidroelèctrica de Camarasa

La Central Hidroelèctrica Camarasa

La revolució industrial també forma part de la història recent de Camarasa, tan pel que fa a la seva importància com a dinamitzador social i econòmic per un municipi i els seus habitants com pel seu pes en les lluites populars i de la classe obrera. Tot el que envolta la Central Hidroelèctrica de Camarasa és un reflex dels canvis accelerats que va viure el món a finals del segle XIX i principis del XX.

Establiments a “l’època dels treballs” (Recorregut urbà Camarasa)

Camarasa va viure una gran transformació durant la construcció de la presa i de la central hidroelèctrica a la nostra localitat. L'arribada d'entre 1.500 i 3.000 treballadors, alguns dels quals portaven les seves famílies, va suposar una revolució per a un poble rural, que va viure uns anys de gran esplendor.

El recorregut que us proposem vol mostrar on s'ubicaven molts dels nous  establiments que van sorgir durant l’època dels treballs a Camarasa. Mentre passegeu pel poble trobareu les botigues de comestibles, les carnisseries i els forns; les diferents cafeteries, les fondes, els transports i l'estanc; els llocs on es duien a terme les activitats industrials, com ara els molins d'oli i de farina. També podreu veure els locals on treballaven els ferrers, els fusters, les cosidores, el sabater, el barber i el sastre, així com el lloc on s’ubicaven les escoles i les residències del metge, del farmacèutic i de la llevadora. En definitiva, els espais on feien vida els habitants del poble, tant vilatans com forasters.

 

Ruta pels espais de la construcció de la presa. ( recorregut en cotxe)

La construcció de la presa i de la central hidroelèctrica també va comportar una bona colla de transformacions en l’àmbit municipal, sobretot pel que fa a l’estructura de la població, a les infraestructures viàries i també al paisatge.

El recorregut per diferents punts del municipi ressegueix diferents emplaçaments que ens aporten informació sobre el canvi que es va viure a Camarasa durant el període que va tenir lloc la construcció. Podreu visitar les infraestructures viàries, el lloc on es trobava l’hospital de l’empresa i el campament on vivien els comandaments. Us podreu fer una idea de com es va construir la presa, la central i les comportes, però també de com va desaparèixer el poble d’Oroners sota les aigües de l’embassament.

Podeu descarregar l’audioguia a: https://www.camarasa.cat/turisme/visita/recorregut-municipi-presa

 

Visita guiada a l’exposició

Amb motiu de la celebració dels 100 anys de la construcció de la presa i de la central hidroelèctrica de Camarasa, s’ha instal·lat l’exposició “Camarasa 1917-1923. Temps d’avenços tecnològics i de lluita obrera”. En aquest espai es recorda els temps viscuts durant aquest període d’auge econòmic i social al municipi, però també d’aferrada lluita pels drets dels treballadors.

 La visita és guiada i requereix reserva prèvia al telèfon 973 42 04 27 et.2 o bé espaiorgens@gmail.com