El gust de l’or dolç de la Noguera, Jornades apícoles a Camarasa.
DIMARTS 01 ABRIL 2025
Camarasa acull les jornades “El gust de l’or dolç de la Noguera” per celebrar la cultura de la mel i l’apicultura
- Els dies 5, 6, 12 i 13 d’abril, el municipi de la Noguera esdevindrà punt de trobada per a amants de la natura, la gastronomia i la sostenibilitat, en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025
Camarasa celebrarà durant dos caps de setmana d’abril les jornades “El gust de l’or dolç de la Noguera”, una proposta que convida a descobrir el món apícola en totes les seves dimensions. L’esdeveniment s’emmarca dins la iniciativa “12 mesos, 12 paisatges” de la Generalitat de Catalunya i posa l’accent, aquest mes d’abril, en la mel com a producte protagonista de la comarca.
Organitzades per l’Ajuntament de Camarasa i l’Associació Apicultors Lleidatans Associats (ALLA), les jornades s’adrecen a tots els públics i ofereixen activitats pensades per apropar la cultura apícola de manera educativa, participativa i gastronòmica. Amb accés lliure i un horari de 10 a 14 h, el Casal de Camarasa serà l’epicentre d’un seguit de propostes per a tots els públics.
Una celebració de l’apicultura i els seus sabors
El programa inclou visites als abellars, tallers familiars, exposició i venda de productes apícoles, demostracions d’extracció de mel, xerrades divulgatives i tastos de mel artesana. També s’hi afegeix una activitat molt esperada: els showcookings amb mel, on cuiners locals i apicultors mostraran la versatilitat d’aquest ingredient a la cuina.
Paral·lelament, diversos restaurants del territori oferiran durant tot el mes d’abril plats amb mel a les seves cartes i menús, en col·laboració amb l’ALLA. Aquesta acció col·lectiva no només visibilitza el producte i el treball dels apicultors de proximitat, sinó que també connecta amb l’objectiu de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, reconeixement que premia l’excel·lència de la nostra cuina i la qualitat dels productes locals.
Un projecte de territori amb segell Gust de Lleida
La proposta forma part de la línia de treball de l’Ajuntament de Camarasa per impulsar un turisme responsable, de proximitat i desestacionalitzat, que posi en valor el patrimoni natural i humà del territori. En aquesta línia, les jornades s’alineen també amb la nova marca ‘Gust de Lleida’, impulsada per la Diputació de Lleida per promoure els productes agroalimentaris de qualitat del territori. Aquesta acció conjunta ajuda a reforçar la identitat gastronòmica de les terres de Lleida i a donar visibilitat a productors locals compromesos amb la sostenibilitat i l’autenticitat.
L’associació ALLA, amb seu al municipi i més de 220 socis a tot Catalunya, és l’entitat apícola més gran del país i un referent en la promoció de l’apicultura sostenible, la protecció de les abelles i la producció de mel de qualitat.
Les jornades “El gust de l’or dolç de la Noguera” són també un homenatge als herois del rebost, aquells productors i productores que, com els apicultors, vetllen pel territori i per una alimentació arrelada, saludable i conscient.